Blog

Je nieuwe btw-nummer: alles voor de veiligheid

Leestijd: 2 minuten

Het is je wellicht niet ontgaan maar vanaf 1 januari was het de dag dat 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland hun nieuwe btw-nummer mochten instellen op de website en de facturen. Nu rijst in mij de vraag: vanwaar ineens deze verandering? Is het oude btw-nummer niet leuk meer? Nou gelukkig ben ik op onderzoek gegaan om erachter te komen wat hiervan de precieze reden is.

In het verleden is er kennelijk weerstand ontstaan door privacybescherming en jawel: identiteitsfraude wat betreft het BSN in het btw-nummer dit vond de Autoriteit Persoonsgegevens reden genoeg om er iets aan te doen dus een nieuwe regeling te treffen wat betreft het oude btw-nummer. Stel je zelf de vraag: is het eigenlijk wel nodig dat er een BSN is vermeld in het btw-nummer? Ik vind het namelijk wel opmerkelijk, het voegt naar mijn mening niet veel toe als het gaat om de zakelijke activiteiten met betrekking tot het btw-nummer.

Natuurlijk is het wel zo handig dit goed en duidelijk te communiceren naar je klanten en bezoekers, met name online. Staat het nieuwe btw-nummer al op je website? Natuurlijk gewoon puur even een kwestie van aanpassen: wel zo handig natuurlijk.

Nog even de checklist:

  • Jij bent een gelukkig freelancer en natuurlijk op de hoogte van dit nieuws
  • Het opnemen van je btw-id. op je facturen en briefpapier
  • Het vermelden van het nieuwe btw-nummer op je website of webshop
  • Last but not least: het informeren van je accountant

Zaken in het buitenland? Neem dan de gewijzigde btw-id’s van klanten en leveranciers op in je administratie. Geef ook jouw nieuwe btw-id. door aan buitenlandse leveranciers.

Voor de eenmanszaak die dit leest: ik wens je het allerbeste toe voor 2020!!

Over de auteur

Ivar Vierbergen is Junior Account Manager bij de Kemker ICT Groep van Jeroen Kemker

ZELF EEN BLOG INSTUREN?

Microsoft tip: Stop met het gebruiken van Windows 7

Leestijd: 2 minuten

Nog dik een maand en dan is het zover, dan stopt de officiële ondersteuning en updates voor Windows 7. Ik hoor je al denken: wie gebruikt er nu nog Windows 7? Geloof me, er zijn nog zat bedrijven die dit gebruiken, het werkt ook natuurlijk nog steeds prima, maar over 35 dagen dus niet meer. Dan heb je kans dat er geen goede security meer is, geen goede netwerkverbinding, en ook niet de juiste snelheid die je altijd was gewend. Je kunt het zien als een versleten auto waar écht een nieuwe motor in moet! Zo is het ook met deze nogal verouderde versie van Windows

Terugkijkend was het misschien wel één van de beste Windows ooit. Als we computerconsultant Jon Quain mochten geloven was Windows 7 het beste wat we ooit gezien hadden, tien jaar geleden. Bijna niet te vergelijken met XP of Vista, Microsoft had al onze verwachtingen overtroffen met het toen spiksplinternieuwe Windows 7!

Wat nog meer bijzonder was voor deze ‘’tijd’’ was een computer met Touch screen, en je raadt het al, deze versie van Windows zorgde hiervoor. De mensen die nog bekend zijn met Windows media player, weten waar ik over schrijf, je kon heel cool via je scherm het beeld verkleinen of vergroten en natuurlijk op de play knop drukken. Time flies when youre having fun

Op 22 juli 2009 werd hij gelanceerd: Windows 7. Een historische datum omdat Microsoft zijn uiterste best heeft gedaan om de problemen in Vista keihard aan te pakken. Nummer 7 van Windows werd als het ware een echte transformatie voor de liefhebbers van: verbeterde compatibiliteit, de handige Sidebar en natuurlijk: Windows Essentials!
Een vrij frappant ‘’gratis’’ softwarepakket van Microsoft met daarin jouw mail, chat, foto- en blogprogramma. Natuurlijk compleet geïntegreerd via Windows live. Dat waren nog eens tijden

De upgrade naar Windows 10

Natuurlijk kwam na Windows 7 de Windows 8 maar laat ik daar niet teveel woorden aan kwijtraken, het was als het ware een soort tussenstation tussen 7 en 10. Want gelukkig kwam de dag dat Windows 10 werd gelanceerd! Op 15 juli 2015 was de wereld een superieur besturingssysteem rijker, en dat was maar goed ook

Met steeds meer Cloud techniek op komst, veranderingen en transformaties binnen de wereldwijde ICT krabbelde Microsoft zich achter zijn oor en dacht nét op tijd: er moet gewoon iets nieuws komen. Windows 10, het meest compacte, snelle, en flexibele besturingssysteem wat ik ooit heb gezien! Zowel voor bedrijf als consument dé Windows versie waar je altijd van hebt gedroomd

Gebruik jij nog steeds Windows 7?

Dan raden we jou van harte af om daarmee door te gaan. Waarom zou je een Windows versie gebruiken die zeer binnenkort niet meer wordt ondersteund? Tegelijkertijd staat de versie naar keuze van Windows 10 al voor je klaar. Een stuk effectiever, slimmer én veiliger voor jou en je werkzaamheden

Over de auteur

Ivar Vierbergen is Junior Account Manager bij de Kemker ICT Groep van Jeroen Kemker

 

ZELF EEN BLOG INSTUREN?

Tips voor moeiteloos werken

Leestijd: 2 minuten

Onlangs sprak ik een ondernemer met het leukste werk ter wereld, hondentrainer, over werkstress. Volgens hem is het heel normaal om werkstress te hebben. Dat verbaasde mij enigszins. Werken in de natuur straalt voor mij rust uit. Echter, al jaren is werkstress de norm en uit onderzoek blijkt dat we er voorlopig niet vanaf zijn. En dat geldt ook voor mensen met een droombaan. Tijd om ons werk eens onder de loep te nemen.

Hoe zit het bij jou? Heb jij last van werkstress?

Bij stress is de balans tussen stress en rust belangrijk. Je kunt aardig wat stress hebben, als daar tegenover ook tijd voor ontspanning staat. Als er bij jou sprake is van werkstress, heb je dan te veel werk? Of is de balans zoek, omdat het naast je werk thuis hectisch is?

Als er sprake is van te veel werk – en dat is goed mogelijk als we met steeds minder mensen het werk moeten doen – hoe kun je dan je werk het beste managen?

Tip 1: beperk de tijd die je met je mail bezig bent
Kijk eens kritisch naar je mailgebruik. In principe geldt voor iedereen dat 3x per dag je mailbox openen voldoende is. Laat je mailbox gedurende de rest van de dag dicht.

Tip 2: begin iedere dag met een planning
Wat staat er in je agenda en in je takenlijst voor vandaag? Plan voor je belangrijkste taak of werk concentratietijd in: 1 – 1,5 uur. Laat je in dat uur door niemand afleiden. Iedere dag een uur ongestoord en geconcentreerd werken gaat je een wereld van verschil opleveren! Iedere dag een uur werken aan je belangrijkste taak, werk of doel levert je echt meer productiviteit op. Je werkt moeiteloos.

Tip 3: Kijk vooruit
1x per week kijk je wat er de komende weken gepland staat, zodat je niet verrast wordt met een opdracht die veel meer tijd vergt dan voorzien.

Tip 4: Maak een planning voor je ontspanning
Heb je naast een hectische baan ook een hectische thuisomgeving? Dan is het niet altijd makkelijk om ook aan je ontspanning toe te komen. En dat is precies de reden waarom je je ontspanning beter ook kunt gaan plannen. Maak een planning voor je ontspanning en maak deze kenbaar aan de mensen in je (thuis)omgeving.

Een ontspannen jij, daar vaart iedereen wel bij!

Over de auteur

Monique Donga is timemanagementtrainer en professional organizer in de zakelijke markt. Heb je geen idee hoe je bovenstaande tips in de praktijk kunt brengen? Contacteer haar hier

 

ZELF EEN BLOG INSTUREN?

Toeschouwer

Leestijd: 3 minuten

Wie “A” zegt, moet ook “B” zeggen. Wie kent het spreekwoord niet?

Ik ben geen taalkundige, maar volgens mij betekent dit zoiets als: wanneer je éénmaal een stap hebt gemaakt in een bepaalde richting, dan MOET je ook zeker de volgende nemen.

Want anders………..!

Uuuuhhh hoezo, “want anders”? Is dat een dreigement voor totale mislukking?

Het is eigenlijk veel interessanter om de vraag te stellen wat dan de volgende stap is. Gaat die in hetzelfde traject verder of juist in een hele andere richting? En waarom zou je, als je “B” hebt gezegd, niet gewoon terug kunnen naar “A”?

Dit vraagstuk heeft mij de laatste weken behoorlijk bezig gehouden. Vooropgesteld dat dit soort weken per definitie niet de leukste zijn, zijn ze wel rete-leerzaam en brachten ze ook in dit geval weer mooie inzichten.

Het is net als mindfulness. De lastigste perioden in je leven, zijn bij uitstek de beste om mindfulness te trainen.

Een stukje achtergrond

Zoals we in december 2018 bedachten en ook voorspelden, groeit The House als een razende. De groeipartners staan nog net niet in de rij om zich bij ons aan te sluiten. De eerste aanmeldingen voor deelname aan de Significant Steps of Growth (mooi om te schrijven, lastiger om uit te spreken), de workshops en lezingen stromen binnen.

The House is nu al een succesformule die zijn weerga niet kent. The House verdient daarmee 100% inzet van de co-founders om dit succes te handhaven en tot ongekende hoogte te laten groeien.

En daar kijk ik naar.

Ik zie mijn vriendinnen, 3 fantastische ondernemers die met volle overtuiging in ambitieuze toewijding uit hun droom hun missie en visie neerzetten. Ze analyseren, innoveren, investeren, discussiëren, kortom ze ondernemen niet the House, ze zijn the House!

En ik besef dat ik eigenlijk alleen maar graag daarnaar wil kijken. Dat ik toeschouwer wil zijn van dit proces. Niet meer, niet minder!

Ik besef dat ik ooit eerder een droom heb nagejaagd die niet de mijne was. Om heel veel redenen, die vanzelfsprekend ook nu van toepassing zijn, heb ik destijds niet de juiste keuze gemaakt en ben ik, ten koste van mezelf, die droom achterna blijven hollen. Het werd van A tot Z een nachtmerrie!

Daarvan geleerd hebbende, heb ik besloten verstandig te zijn, naar mezelf te luisteren en na “B” terug te gaan naar “A” en van daaruit the House als maat van de maatschap te verlaten. Zie je wel: Geen mislukking, slechts verandering.

Het grootste goed wat ik bewust werd was, dat ik, juist door mijn terugtreding als maat en het loslaten (daar is ie weer) van de bestuurlijke taken, the House meer ruimte bied om ongehinderd verder te groeien.

Nu ik op dit punt ben beland, het schuldgevoel, het falen, het teleurstellen en alle verdere mezelf afwijzende superlatieven achter me heb gelaten, kom ik weer volledig tot mijn recht. Ben ik daar waar ik wil zijn en waar ik goed in ben. Als masseuse, mindfulnesstrainer, moeder, oma, partner, vriendin, reiziger, ‘uitgaander’, kortom als levensgenieter.

Mijn droom is dat iedereen in staat mag zijn in zijn of haar eigen geluk te voorzien en daar waar ik kan, zal ik zeker een handje helpen!

Vivi
Groeipartner A (met een knipoog)

Over Vivi

In haar massagepraktijk VAKKA draait alles om balans in je leven. Zij werkt vanuit het principe dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk. Dat je altijd een keuze hebt, maar dat je soms inzichten of handvatten nodig hebt om tot die keuze te kunnen komen. Daarnaast kan je bij Vivi ook terecht voor een heerlijke ontspannings- of sportmassage. Gewoon even een moment voor jezelf in de hectiek van de dag.

Vivi, wij zijn trots op je. En dankbaar voor je hele mooie woorden. Dit is geen vaarwel maar een nieuwe start. Tot snel!

Meer over Vivi vind je hier

 

ZELF EEN BLOG INSTUREN?

Keuzestress

Hoe kies je de beste profielfoto voor zakelijk gebruik?

Leestijd: 3 minuten

De juiste profielfoto kiezen; dat is nog best lastig. Niet zozeer vind ik het lastig om de beste profielfoto te kiezen voor mijn opdrachtgevers die ik zelf op de foto zet, want ik kan heel gemakkelijk voor een ander kiezen. Ik zie vrijwel altijd welke foto “raak” is. Maar als het om mijn eigen profielfoto gaat, blijf ik lang twijfelen en vind ik het allemaal net-niks. Herken je dat?

Dat komt natuurlijk omdat ik mijn gezicht levensgroot in beeld zie bij het uitzoeken. Naar je eigen hoofd staren op je laptop is een vreemde gewaarwording. Met je hoofd zo groot in beeld vallen ineens bepaalde details op; die rimpel had ik vorig jaar nog niet, ik kijk anders dan “normaal”, hé wat zit mijn haar ehm… apart. En hoe langer je kijkt, hoe vreemder je hoofd lijkt te worden, het mijne wel tenminste. Voor ik het weet heb ik alle profielfoto’s afgekeurd en gebruik ik weer die ene van een paar jaar geleden, “want die was nog best”.

Dat kan anders!

Als fotograaf moet ik zelf wel het goede voorbeeld geven en met enige regelmaat een nieuwe profielfoto hebben op social media, mijn website en alle andere communicatie-uitingen.

Jij gebruikt ook geen profielfoto van jaren geleden, toch?

Heb je een aantal nieuwe profielfoto’s voor jezelf geschoten of laten maken en vind je het moeilijk daaruit de beste kiezen, dan heb ik hier voor jou enkele tips.

Wil je even meekijken?

Vraag aan een aantal mensen of ze met je meekijken. Vraag het niet (alleen) aan je moeder en je beste vriendin. Die kennen jou wel heel goed, maar behoren waarschijnlijk niet tot jouw doelgroep als ondernemer. En juist die doelgroep wil je aanspreken met je online sprankelende verschijning, toch? Vraag een aantal goede opdrachtgevers, waar jij een fijne klik mee hebt, om aan te geven welke foto jouw persoonlijkheid en professionaliteit het beste weergeeft.

Jouw professionele uitstraling

Benieuwd hoe jij op je foto overkomt bij mensen die jou totaal niet kennen? Bij Photofeeler kun je je profielfoto uploaden en wereldwijd laten beoordelen op de factoren “competent”, “aardig” en “invloedrijk”. Leuk om te zien hoe je met je verschillende profielfoto’s scoort op die punten. Nuttig is die informatie ook; kan me voorstellen dat je als directeur wel enige invloed wilt uitstralen en dat je als coach toegankelijk wilt overkomen (de “aardig” factor!).

Doe een poll

En dit is hoe ik mijn keuzestress zelf heb aangepakt. Ik had drie potentiele kanditaat-profielfoto’s. In een poll in mijn Instagram Stories heb ik mijn betrokken volgers, die mij inmiddels erg goed kennen, laten stemmen.

Schermafbeelding 2019-04-11 om 10.54.31

Ik dacht van tevoren dat de tweede foto wel een goede kandidaat zou zijn, maar dit was voor mij achteraf gezien de comfortzone-optie, want ik zat immers lekker veilig achter mijn bos haar verscholen. Die foto straalt weinig toegankelijkheid uit en valt dus af.

De meeste stemmen gingen echter naar de niet zo zakelijke profielfoto waar ik een hap neem uit een Chocolonely reep. Die is wel leuk en helemaal “Paulien”, maar minder geschikt voor een zakelijk platform als LinkedIn. Echter wel goed te gebruiken op mijn eigen website!

De eerste foto is mijn zakelijke profielfoto geworden en vind je onder andere terug op mijn LinkedIn profiel.

De mening van de buitenwereld over jouw nieuwe profielfoto is natuurlijk niet zaligmakend. Je kunt het ook niet iedereen naar de zin maken en vraag is of je dat moet willen. Maar mits je feedback vraagt aan de juiste mensen, kan hun mening je wel degelijk helpen bij het kiezen van de juiste profielfoto. De belangrijkste factor blijft voor mij toch of jij jezelf in je foto herkent, als professional, maar ook zeker als persoonlijkheid. En als jij helemaal happy bent met je profielfoto én hij resoneert met jouw ideale klant, dan heb je zeker een winnaar!

Over de auteur

Paulien Kluver laat haar klanten verbinding maken met hun ideale klant door middel van een goed portret, een serie websitefoto’s of een bedrijfsvideo die laat zien wie zij zijn en waar ze voor staan. Meer over Paulien vind je hier

 

ZELF EEN BLOG INSTUREN?

Happy Little Frog

Leestijd: 3 minuten

De dikke lelijke pad ging elke dag braaf naar zijn werk bij het kikkerkoor. Niet dat hij zelf zo mooi kon zingen, maar hij was wel heel goed in het ondersteunen van het koor. Hij zorgde dat de liederen geprint waren, dat er wat te drinken was en dat de microfoons goed aangesloten waren. Als er iets misging, dan konden ze altijd op hem rekenen. Hij zorgde goed voor “zijn” koor, ze konden op hem bouwen. Om alles vlekkeloos te laten verlopen, startte hij vaak al vroeg. Op die manier konden de koorleden direct aan de slag als ze binnen kwamen. Zijn ouders hadden hem geleerd dat hard werken belangrijk was. De pad deed zijn werk al jaren op die manier en iedereen vertrouwde op hem.

Op een dag voelde de pad zich niet zo goed. Hij wilde liever nog even slapen, maar de verplichting was te sterk. Hij ging naar zijn werk en zorgde ervoor dat alles voor elkaar was. Dan kon hij daarna nog wel even slapen. Maar uitgerekend die dag liep er van alles mis. De pad sleepte zich door de dag. De andere leden van het koor hadden niet door hoe ellendig de pad zich voelde. Ze zagen hem niet. De pad werd daardoor een beetje boos. “Ik doe zo mijn best, ik voel me niet lekker en zet toch alles op alles om er te zijn, maar niemand ziet het!” Na deze lange zware dag kwam hij thuis en begon zachtjes te huilen, maar het ging steeds harder en harder. Alles wat zich al jaren in hem had opgestapeld, kwam eruit. Hij huilde tot hij zo moe was dat hij in slaap viel.

Hij droomde dat hij de leadzanger was in het koor, dat hij een mooie groene vlotte kikker was en dat iedereen van hem hield. Toen hij wakker werd, wist hij het! Hij had zichzelf jarenlang weg gecijferd voor anderen. Hij was aan het zorgen en aan het pleasen en was zichzelf kwijtgeraakt. Wie was hij zelf en wat wilde hij de wereld brengen? De pad nam ontslag en ging de wereld in, op zoek naar zichzelf. Door dit avontuur aan te gaan, ontdekte hij waar hij van hield, waar hij blij van werd en waarvoor hij elke ochtend op wilde staan. Maar hij ontdekte ook zijn eigen schaduwzijde die hem weerhield de dingen doen die hij eigenlijk wilde doen. De stemmetjes die zeiden dat hij niet goed genoeg was, of dat hij het niet waard zou zijn.

Na een jaar was de pad erachter dat hij het allemaal zelf had veroorzaakt. Hij had zichzelf niet gezien en niet serieus genomen. Hoe kon hij verwachten dat anderen dat wel zouden doen? Hij kon ervoor kiezen om dat te blijven doen, maar hij kon er ook voor kiezen om het vanaf nu helemaal anders te gaan doen. En dat deed hij! Hij had er zelfs zin in! Hij ging pianoles nemen, want daar lag zijn passie. Muziek de wereld in brengen en anderen daarmee inspireren. Het ging als vanzelf! Hij speelde de sterren van de hemel! Op een dag was hij heerlijk aan het spelen en toen kwam de dirigent van “zijn” kikkerkoor voorbijlopen. De dirigent was geraakt door het prachtige pianospel, maar wist niet van wie dit kwam. Hij liep naar het raam dat open stond en zag daar een prachtige groene kikker zitten, die helemaal opging in zijn eigen muziek. De dirigent dacht: deze krachtige verschijning wil ik toevoegen aan mijn koor en liep bij de pad naar binnen.

De pad kon zijn geluk niet op! Hij kreeg een prominente plek op het podium en speelde elke dag de sterren van de hemel. Hij stond op met een lach en had zin in de dag! Hij was geen dikke lelijke pad meer, maar een stralende krachtige groene kikker, die mensen raakte met zijn energie. Het koor werd gevraagd voor deelname aan belangrijke wedstrijden en ze wonnen. De dromen werden groter en groter en het ging allemaal vanzelf!

Deze pad kuste zichzelf wakker en koos ervoor om voor zichzelf te kiezen.

Als je jezelf serieus neemt en overtuigd bent van je missie, dan hoef je niet meer te knokken of te pleasen. Dan kun je “gewoon jezelf” zijn en dan stroomt alles zoals het is bedoeld!

Wat wil jij in jezelf wakker kussen?

Over de auteur

Hella Bolte is eigenaar van het wervings- en selectiekantoor Brainfish en founding partner van the House of Growth. In haar vrije tijd doet zij aan cardioboksen, houdt ze van avontuurlijke reizen en wandelen in de natuur. Haar motto is “Het leven is te kort om slechte wijn te drinken.” Meer over Hella vind je hier

 

ZELF EEN BLOG INSTUREN?