Vijf goede voornemens voor introverten 

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen ook nieuwe voornemens. Je wilt misschien met iets nieuws beginnen of juist stoppen met iets wat geen waarde meer biedt. Als introvert kun je daar hele specifieke voornemens aan toevoegen, om te zorgen dat jij dit jaar optimaal tot je recht komt. Een paar suggesties.

Stop met aanpassen

Veel van de introverten die ik coach hebben de neiging om zich zeer sterk aan te passen. Ze hebben de overtuiging dat ze extraverter moeten worden om meer voor elkaar te krijgen. Dat zorgt er echter voor dat ze nog verder verwijderd raken van wie ze zelf zijn en wat ze zelf willen. Onderzoek van de Universiteit van Maryland toont bovendien aan dat jezelf voordoen als extravert kan leiden tot burn-out, stress en hart- en vaatziekten. Het omarmen van je introverte aard is dus niet alleen een manier om je goed te voelen, maar het is ook goed voor je lichamelijke gezondheid.

Zeg wat vaker nee

Introverten hebben de neiging om meer ruimte te geven dan te nemen, waardoor ze het vaak lastig vinden om nee te zeggen. Toch is het precies dat wat zal zorgen dat je meer naar jezelf kunt luisteren en meer ruimte creëert voor jezelf. Nee tegen een ander is immers ja tegen jezelf. Zeg dus gerust nee tegen die nieuwjaarsborrel als je denkt dat die je meer energie zal kosten dan opleveren. En zorg dat je bewust tijd voor jezelf inplant in je agenda, zodat je daadwerkelijk een excuus hebt waarom je niet kunt. Tijd voor jezelf is als introvert van levensbelang om weer op te laden.

Stop met te veel nadenken

Introverten denken en analyseren voordat ze spreken, wat maakt dat ze doorgaans met diepe inzichten komen zodra ze van zich laten horen. Het wil echter wel eens gebeuren dat ze in hun hoofd blijven hangen en te veel gaan nadenken over zaken. Dat maakt dat ze niet meer vooruit komen en te streng zijn voor zichzelf. Jouw interne criticus vertelt je misschien dat jouw idee nog niet goed genoeg is of dat je nog niet goed genoeg bent, maar er is maar één manier om erachter te komen of hij gelijk heeft: ga het gewoon doen. 

Schrijf jezelf niet af als leider

Introversie en leiderschap worden niet altijd direct aan elkaar gekoppeld, maar wat mij betreft is dat zeer onterecht. Mijn eigen onderzoek naar introvert leiderschap en mijn gelijknamige boek laten zien wat de voordelen zijn van introvert leiderschap en introversie in het algemeen. Zo zijn introverte leiders heel mensgericht en analytisch, wat ze zeer geschikt maakt voor bedrijven waar weinig hiërarchie is en waar zelfsturing belangrijk is. Vraag jezelf dus niet af of je een leider kunt zijn, maar kijk hoe en waar je jouw kwaliteiten als leider het beste in kunt zetten. Er zijn plekken waar je perfect tot je recht zult komen.

Omarm je introversie

Ik zie nog te vaak dat introverten hun introversie als een last beschouwen. Hoewel er zeker specifieke uitdagingen zijn, biedt introvert zijn ook een heleboel mooie kanten die je heel goed in kunt zetten in het dagelijks leven. Door meer over jezelf te leren en over wat het betekent om een introvert te zijn, wordt het gemakkelijker om dit te gaan zien en te benutten. Dat kan door middel van coaching, maar ook door er meer over te lezen. Hoe meer je weet, hoe meer je jouw introversie zult kunnen omarmen.

Over de auteur

Karolien werkt als expert in introvert leiderschap met voornamelijk introverte professionals die willen leren hoe zij als professional en/of leidinggevende het beste tot hun recht komen. De trajecten waarvoor Karolien ingezet wordt, gaan vaak over hoe je als introvert (leider) omgaat met zelfacceptatie, perfectionisme en pleasegedrag.

*Deze post verscheen voor het eerst op quietquality.org op 4 januari 2022