Je nieuwe btw-nummer: alles voor de veiligheid

Leestijd: 2 minuten

Het is je wellicht niet ontgaan maar vanaf 1 januari was het de dag dat 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland hun nieuwe btw-nummer mochten instellen op de website en de facturen. Nu rijst in mij de vraag: vanwaar ineens deze verandering? Is het oude btw-nummer niet leuk meer? Nou gelukkig ben ik op onderzoek gegaan om erachter te komen wat hiervan de precieze reden is.

In het verleden is er kennelijk weerstand ontstaan door privacybescherming en jawel: identiteitsfraude wat betreft het BSN in het btw-nummer dit vond de Autoriteit Persoonsgegevens reden genoeg om er iets aan te doen dus een nieuwe regeling te treffen wat betreft het oude btw-nummer. Stel je zelf de vraag: is het eigenlijk wel nodig dat er een BSN is vermeld in het btw-nummer? Ik vind het namelijk wel opmerkelijk, het voegt naar mijn mening niet veel toe als het gaat om de zakelijke activiteiten met betrekking tot het btw-nummer.

Natuurlijk is het wel zo handig dit goed en duidelijk te communiceren naar je klanten en bezoekers, met name online. Staat het nieuwe btw-nummer al op je website? Natuurlijk gewoon puur even een kwestie van aanpassen: wel zo handig natuurlijk.

Nog even de checklist:

  • Jij bent een gelukkig freelancer en natuurlijk op de hoogte van dit nieuws
  • Het opnemen van je btw-id. op je facturen en briefpapier
  • Het vermelden van het nieuwe btw-nummer op je website of webshop
  • Last but not least: het informeren van je accountant

Zaken in het buitenland? Neem dan de gewijzigde btw-id’s van klanten en leveranciers op in je administratie. Geef ook jouw nieuwe btw-id. door aan buitenlandse leveranciers.

Voor de eenmanszaak die dit leest: ik wens je het allerbeste toe voor 2020!!

Over de auteur

Ivar Vierbergen is Junior Account Manager bij de Kemker ICT Groep van Jeroen Kemker

ZELF EEN BLOG INSTUREN?

Geef een reactie