Tips voor moeiteloos werken

Leestijd: 2 minuten

Onlangs sprak ik een ondernemer met het leukste werk ter wereld, hondentrainer, over werkstress. Volgens hem is het heel normaal om werkstress te hebben. Dat verbaasde mij enigszins. Werken in de natuur straalt voor mij rust uit. Echter, al jaren is werkstress de norm en uit onderzoek blijkt dat we er voorlopig niet vanaf zijn. En dat geldt ook voor mensen met een droombaan. Tijd om ons werk eens onder de loep te nemen.

Hoe zit het bij jou? Heb jij last van werkstress?

Bij stress is de balans tussen stress en rust belangrijk. Je kunt aardig wat stress hebben, als daar tegenover ook tijd voor ontspanning staat. Als er bij jou sprake is van werkstress, heb je dan te veel werk? Of is de balans zoek, omdat het naast je werk thuis hectisch is?

Als er sprake is van te veel werk – en dat is goed mogelijk als we met steeds minder mensen het werk moeten doen – hoe kun je dan je werk het beste managen?

Tip 1: beperk de tijd die je met je mail bezig bent
Kijk eens kritisch naar je mailgebruik. In principe geldt voor iedereen dat 3x per dag je mailbox openen voldoende is. Laat je mailbox gedurende de rest van de dag dicht.

Tip 2: begin iedere dag met een planning
Wat staat er in je agenda en in je takenlijst voor vandaag? Plan voor je belangrijkste taak of werk concentratietijd in: 1 – 1,5 uur. Laat je in dat uur door niemand afleiden. Iedere dag een uur ongestoord en geconcentreerd werken gaat je een wereld van verschil opleveren! Iedere dag een uur werken aan je belangrijkste taak, werk of doel levert je echt meer productiviteit op. Je werkt moeiteloos.

Tip 3: Kijk vooruit
1x per week kijk je wat er de komende weken gepland staat, zodat je niet verrast wordt met een opdracht die veel meer tijd vergt dan voorzien.

Tip 4: Maak een planning voor je ontspanning
Heb je naast een hectische baan ook een hectische thuisomgeving? Dan is het niet altijd makkelijk om ook aan je ontspanning toe te komen. En dat is precies de reden waarom je je ontspanning beter ook kunt gaan plannen. Maak een planning voor je ontspanning en maak deze kenbaar aan de mensen in je (thuis)omgeving.

Een ontspannen jij, daar vaart iedereen wel bij!

Over de auteur

Monique Donga is timemanagementtrainer en professional organizer in de zakelijke markt. Heb je geen idee hoe je bovenstaande tips in de praktijk kunt brengen? Contacteer haar hier

 

ZELF EEN BLOG INSTUREN?

Een gedachte over “Tips voor moeiteloos werken

Geef een reactie