Keuzestress

Hoe kies je de beste profielfoto voor zakelijk gebruik?

Leestijd: 3 minuten

De juiste profielfoto kiezen; dat is nog best lastig. Niet zozeer vind ik het lastig om de beste profielfoto te kiezen voor mijn opdrachtgevers die ik zelf op de foto zet, want ik kan heel gemakkelijk voor een ander kiezen. Ik zie vrijwel altijd welke foto “raak” is. Maar als het om mijn eigen profielfoto gaat, blijf ik lang twijfelen en vind ik het allemaal net-niks. Herken je dat?

Dat komt natuurlijk omdat ik mijn gezicht levensgroot in beeld zie bij het uitzoeken. Naar je eigen hoofd staren op je laptop is een vreemde gewaarwording. Met je hoofd zo groot in beeld vallen ineens bepaalde details op; die rimpel had ik vorig jaar nog niet, ik kijk anders dan “normaal”, hé wat zit mijn haar ehm… apart. En hoe langer je kijkt, hoe vreemder je hoofd lijkt te worden, het mijne wel tenminste. Voor ik het weet heb ik alle profielfoto’s afgekeurd en gebruik ik weer die ene van een paar jaar geleden, “want die was nog best”.

Dat kan anders!

Als fotograaf moet ik zelf wel het goede voorbeeld geven en met enige regelmaat een nieuwe profielfoto hebben op social media, mijn website en alle andere communicatie-uitingen.

Jij gebruikt ook geen profielfoto van jaren geleden, toch?

Heb je een aantal nieuwe profielfoto’s voor jezelf geschoten of laten maken en vind je het moeilijk daaruit de beste kiezen, dan heb ik hier voor jou enkele tips.

Wil je even meekijken?

Vraag aan een aantal mensen of ze met je meekijken. Vraag het niet (alleen) aan je moeder en je beste vriendin. Die kennen jou wel heel goed, maar behoren waarschijnlijk niet tot jouw doelgroep als ondernemer. En juist die doelgroep wil je aanspreken met je online sprankelende verschijning, toch? Vraag een aantal goede opdrachtgevers, waar jij een fijne klik mee hebt, om aan te geven welke foto jouw persoonlijkheid en professionaliteit het beste weergeeft.

Jouw professionele uitstraling

Benieuwd hoe jij op je foto overkomt bij mensen die jou totaal niet kennen? Bij Photofeeler kun je je profielfoto uploaden en wereldwijd laten beoordelen op de factoren “competent”, “aardig” en “invloedrijk”. Leuk om te zien hoe je met je verschillende profielfoto’s scoort op die punten. Nuttig is die informatie ook; kan me voorstellen dat je als directeur wel enige invloed wilt uitstralen en dat je als coach toegankelijk wilt overkomen (de “aardig” factor!).

Doe een poll

En dit is hoe ik mijn keuzestress zelf heb aangepakt. Ik had drie potentiele kanditaat-profielfoto’s. In een poll in mijn Instagram Stories heb ik mijn betrokken volgers, die mij inmiddels erg goed kennen, laten stemmen.

Schermafbeelding 2019-04-11 om 10.54.31

Ik dacht van tevoren dat de tweede foto wel een goede kandidaat zou zijn, maar dit was voor mij achteraf gezien de comfortzone-optie, want ik zat immers lekker veilig achter mijn bos haar verscholen. Die foto straalt weinig toegankelijkheid uit en valt dus af.

De meeste stemmen gingen echter naar de niet zo zakelijke profielfoto waar ik een hap neem uit een Chocolonely reep. Die is wel leuk en helemaal “Paulien”, maar minder geschikt voor een zakelijk platform als LinkedIn. Echter wel goed te gebruiken op mijn eigen website!

De eerste foto is mijn zakelijke profielfoto geworden en vind je onder andere terug op mijn LinkedIn profiel.

De mening van de buitenwereld over jouw nieuwe profielfoto is natuurlijk niet zaligmakend. Je kunt het ook niet iedereen naar de zin maken en vraag is of je dat moet willen. Maar mits je feedback vraagt aan de juiste mensen, kan hun mening je wel degelijk helpen bij het kiezen van de juiste profielfoto. De belangrijkste factor blijft voor mij toch of jij jezelf in je foto herkent, als professional, maar ook zeker als persoonlijkheid. En als jij helemaal happy bent met je profielfoto én hij resoneert met jouw ideale klant, dan heb je zeker een winnaar!

Over de auteur

Paulien Kluver laat haar klanten verbinding maken met hun ideale klant door middel van een goed portret, een serie websitefoto’s of een bedrijfsvideo die laat zien wie zij zijn en waar ze voor staan. Meer over Paulien vind je hier

 

ZELF EEN BLOG INSTUREN?

Een gedachte over “Keuzestress

Geef een reactie